Letnie temperatury odbijają się na naszym apetycie. Wówczas nie ma się ochoty na ciężkie i gorące dania, lecz na lekkie potrawy, które można przyrządzić z sezonowych warzyw i owoców. Letni obiad powinien obfitować w witaminy i inne składniki, których organizm potrzebuje. Sprawdź, co smacznego możesz przyrządzić w te upalne dni.

1. Szybkie przepisy na letnie obiady
2. Jaki letni obiad warto przygotować?
3. Składniki na letnie obiady

Szybkie przepisy na letnie obiady

Lato w pełni – zapewne nie masz ochoty stać nad garnkami i pichcić wyszukane potrawy. Warto więc sięgnąć po przepisy na szybkie, letnie obiady. Podpowiadamy, co przyrządzić, aby dobrze zjeść i dostarczyć organizmowi to, czego potrzebuje.

Na letnie obiady polecają się warzywa sezonowe. Z nich najprościej przyrządzić wyśmienite sałatki. Wystarczy, że kupisz składniki na letnie obiady, a później będziesz je ze sobą dowolnie łączyć i miksować. Warto, abyś miał w lodówce różnego typu sałaty, szpinak, pomidory, ogórki, rzodkiewkę, paprykę, cukinię i wszystkie inne warzywa, które lubisz.

Oprócz tego, warto dodać do sałatki nieco elementów, które nie tylko zapewnią sytość, ale też dostarczą do organizmu cenne składniki. Tak więc sałatkę można wzbogacić grillowanym kurczakiem, indykiem albo stekiem wołowym. Składniki na sałatkę znajdziesz między innymi w gazetce biedronka.

Można również skorzystać z grillowanych warzyw korzennych – np. marchwi, buraków czy ziemniaków. Dobrze sprawdzą się też różnego rodzaju sery. Dla miłośników oryginalnych smaków świetnym pomysłem mogą okazać się owoce – mango, truskawki, awokado i inne, dowolne owoce. Na koniec sałatkę należy zwieńczyć dressingiem – np. vinegrette albo przyprawami i jogurtem naturalnym.

Jaki letni obiad warto przygotować?

Jeśli obawiasz się, że sałatką się nie najesz, sięgnij po inne rozwiązanie. Jeśli lubisz na słodko, możesz przykładowo przyrządzić makaron z serem i truskawkami, ryż z jabłkami albo naleśniki z borówkami i malinami. Jeśli natomiast masz ochotę na szybki letni obiad z porządną dawką kalorii, które dodadzą ci energii do wakacyjnych aktywności, możesz wybrać opcję z rybą lub mięsem. Ugrilluj ulubioną porcję np. dorsza albo usmaż stek z antrykotu i dodaj do niego ulubione warzywa.

Możesz wykorzystać na przykład fasolę szparagową, kalafior, brokuły albo inne ulubione warzywo, które zagwarantuje Ci sytość. Jeśli masz ochotę na frytki, spróbuj przyrządzić je samodzielnie – z ziemniaków albo batatów, marchewek czy pietruszki.

Klasykiem letnich obiadów są młode ziemniaki, jajko sadzone, maślanka i fasolka szparagowa z bułką tartą. Zestaw ten możesz dowolnie modyfikować – na przykład zamiast fasoli przygotować mizerię, sałatkę z pomidorów albo sięgnąć po ogórka małosolnego. Jeśli należysz do miłośników zup, być może chłodnik będzie strzałem w dziesiątkę? W zależności od upodobań, na bazie jogurtu możesz przygotować chłodnik ogórkowy, litewski albo też przyrządzić gazpacho. Wszystkie te składniki ma dla nas gazetka lidl.

Najlepsze produkty na letnie obiad w Lidlu

Składniki na letnie obiady

Warto wybierać sezonowe warzywa i owoce. Składniki na letnie obiady przede wszystkim powinny być świeże. Nie jest dobrym pomysłem kupowanie na zapas i długie przechowywanie produktów, gdyż latem są one szczególnie narażone na utratę swoich walorów i zwyczajne psucie się.

Pamiętaj, aby dostarczać organizmowi to, czego potrzebuje. Wybieraj produkty bogate w witaminy. Jedzenie lodów na śniadanie, obiad i kolację z pewnością jest kuszącą opcją, jednak niezbyt wskazaną. Postaw na zbilansowaną dietę, obfitą w różnorodne owoce i warzywa. Dostosuj ją do swoich preferencji, a z pewnością nie będzie nudna.

Wciąż zastanawiasz się jaki letni obiad warto przygotować? Koniecznie zajrzyj do gazetek sklepowych na www.gazetkonosz.pl, w których regularnie pojawiają się promocje, a także nowe produkty! Dzięki temu z pewnością coś ci wpadnie w oko i wybierzesz to, na co masz największą ochotę.

Letni obiad – szybki przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Post navigation