Jesień ma to do siebie, że więcej czasu spędzamy w domu. Pogoda za oknem nie zachęca do długich spacerów, dlatego chętniej gościmy się w zaciszu własnego domu z bliskimi. Jeśli zastanawiasz się co zrobić na obiad w listopadowe dni, koniecznie sprawdź nasze propozycje. To kultowe dania, które przyrządzisz szybko i z wykorzystaniem darów jesieni!

Sezon na świeże owoce i warzywa pomału dobiega końca. Pamiętaj jednak, że natura nie pozostawia Cię samemu sobie. Wciąż możesz sięgnąć po sezonowe propozycje. W listopadzie na talerze powinny więc trafić jabłka, dynie, grzyby oraz buraki. Oto, jak możesz je wykorzystać w daniach obiadowych – zarówno wtedy, gdy dysponujesz czasem, jak i wtedy, kiedy zależy Ci na czasie!

1. Co zrobić na obiad?
2. Dobry obiad w kilka minut
3. Pomysł na szybki obiad

Co zrobić na obiad?

Zbliża się niedzielny obiad, na który zaproszeni zostali goście, a ty nie wiesz co zrobić na obiad? Zastanawiasz się, co będzie im smakować i jak niedużym nakładem pracy ugościć większą liczbę osób? W takim razie skorzystaj z naszych inspiracji. Zaplanuj zakupy razem z gazetką Lidl albo Kaufland.

Zupa – krem z dyni. Potrzebne składniki to włoszczyzna, żeberka, dynia, mleko kokosowe, imbir i przyprawy do smaku. Ugotuj aromatyczny wywar na żeberkach i włoszczyźnie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wyłów pora, przyprawy i mięso. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Gotuj około 45 minut. Dodaj mleko kokosowe, imbir, słodką paprykę i inne przyprawy do smaku. Zblenduj.

Danie główne – schab w sosie grzybowym. Schab pokrój w plastry, przypraw i zrumień w brytfance. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i zalej wodą. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i dodaj do mięsa. Duś całość przez około godzinę. Przypraw do smaku. Możesz dodać śmietanę lub zagęścić wodą z mąką. Serwuj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Już wiesz co zrobić na obiad, ale co z deserem? Jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie, udaj się do ulubionej cukierni albo zaserwuj lodowe pucharki. Przy tak smacznym obiedzie nikt nie będzie miał Ci za złe, jeśli nie upieczesz ciasta.

Dobry obiad w kilka minut

Jeśli masz dużo na głowie, wykorzystaj przepis na dobry obiad w kilka minut. Możesz zdecydować się na lekką sałatkę – np. gotowane buraki, rukola, wędzony filet z kurczaka, kozi ser i sos balsamiczny. Przygotowanie jej zajmie dosłownie 10 minut – wystarczy pokroić składniki, włożyć do miski i polać sosem balsamicznym.

Gdy zależy Ci na sytej propozycji, postaw na makaron. Ugotuj go al dente, a na patelni zeszklij cebulkę i dodaj ulubione składniki. Może to być kurczak pokrojony w kostkę i pieczarki, a następnie zalane śmietanką albo kiełbasa, cukinia, papryka i passata pomidorowa. Możesz też zeszklić czosnek, dodać suszone pomidory, szynkę parmeńską i natkę pietruszki.

Wszystkie te zestawy w połączeniu z makaronem, będą wyśmienite. Pamiętaj, że dobry obiad w kilka minut wcale nie musi być niesmaczny. Ugotuj więc go na własną rękę, zamiast sięgać po niezdrowe zupki chińskie!

Co zrobić na obiad w listopadzie

Pomysł na szybki obiad

Czy wiesz, że pomysł na szybki obiad najlepiej wpadnie wtedy, gdy otworzysz lodówkę? Jeśli masz w niej otwartą kukurydzę, resztę pieczarek i gotowanego kurczaka z rosołu, możesz stworzyć pyszne danie w kilka minut. Ugotuj ryż, na patelni usmaż pieczarki z cebulką, dodaj rozdrobnionego kurczaka, kukurydzę i zalej śmietanką 30%, a następnie przypraw do smaku.

Jeśli z kolei dysponujesz tylko jajkami, cukinią i pomidorami, podsmaż na patelni cebulkę z cukinią, dodaj pomidory i duś przez kwadrans z ulubionymi przyprawami. Wbij jajka, odczekaj aż zetną się białka i szakszuka gotowa. Pomysł na szybki obiad to doskonała okazja do wykorzystania tego, co masz w lodówce!

Nie zastanawiaj się dłużej, co zrobić na obiad w listopadowe dni. Istnieje wiele propozycji, aby wykorzystać dary natury, ale jeszcze więcej na to, jak nie marnować tego, co już masz w lodówce. Dobry obiad w kilka minut możesz wykonać właściwie ze wszystkiego!

Co zrobić na obiad w listopadowe dni? Oto nasze propozycje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Post navigation