Chlebek bananowy to słodki przysmak, który pokochał świat! Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, umożliwia wykorzystanie przejrzałych bananów, a przy tym pasuje na każdą okazję. Może być świetną przekąską, lunchem do pracy lub szkoły, słodkością dla gości albo podarunkiem, gdy to Ty kogoś odwiedzasz. Sprawdź, jak zrobić chlebek bananowy na 3 sposoby, ale też poznaj kilka wskazówek od Gazetkonosz.pl na temat gotowania zero waste, które warto wdrożyć w życie!

Chlebek bananowy – historia ciasta zero waste

Zanim podpowiemy, jak zrobić chleb bananowy na 3 sposoby – w wersji klasycznej, fit oraz czekoladowej, warto przybliżyć nieco informacji na temat tego ekspresowego wypieku. Otóż jest to rodzaj ciasta babkowego, które wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, ale swoją popularnością podbiło też serca mieszkańców innych zakątków świata.

Banany do USA importowano już od XIX wieku, a z czasem zyskały ogromną popularność. Niekiedy były jeszcze zielone i twarde, więc potrzebowały czasu, by dojrzeć. Innym razem okazywały się zbyt dojrzałe, a ich spożywanie w klasycznej, surowej formie nie wpisywało się w gusta Amerykanów. Zaradne gospodynie szukały więc sposobu, jak uniknąć marnowania żywności i opracowały przepis na chlebek bananowy! Jak dotąd udało się ustalić, pierwszy przepis na chleb bananowy został opublikowany w książce kucharskiej Balanced Recipes Cookbook w 1933 roku.

Czy wiesz, że… w Stanach Zjednoczonych ciasto bananowe jest tak popularne, że 23 lutego obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego? Wówczas w piekarniach i amerykańskich domach pojawia się mnóstwo odsłon tego słodkiego wypieku.

jak zrobić chlebek bananowy
https://www.pexels.com/

Ile zapłacisz za produkty do chlebka bananowego w poszczególnych sklepach?

Wiele zależy od tego, czy uda Ci się kupić niektóre produkty na promocji. Ceny w sklepach zmieniają się co kilka dni, stąd też warto śledzić gazetki promocyjne, by nie przegapić okazji. Poza tym chlebek bananowy to prosty przepis, który w głównej mierze opiera się na produktach, które po prostu mamy w swojej kuchni – np. masło, mleko, mąka, kakao, proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. • Wskazówka: zachęcamy, aby skorzystać ze specjalnych okazji w marketach i np. kupić masło w Biedronce czy Lidlu, kiedy obowiązuje promocja 40% taniej przy zakupie 3 sztuk. Pamiętaj – masło można mrozić, więc nie zmarnuje się i będziesz je mieć w zanadrzu!

Przepis w 3 odsłonach

Zastanawiasz się, jak zrobić chleb bananowy? Mamy dla Ciebie aż 3 przepisy. Sprawdź je koniecznie, zrób listę zakupów, poszukaj dobrych cen na potrzebne produkty w ulotkach supermarketów na Gazetkonosz.pl, zrób zakupy i przejdź do gotowania. Przepisy są banalnie proste, więc nawet jeśli nie jesteś mistrzem wypieków, z pewnością sobie poradzisz!


Klasyczny chlebek bananowy

Składniki na 1 keksówkę:

  • 2 dojrzałe, rozgniecione widelcem banany
  • 50 gramów masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wymieszaj ze sobą mokre składniki, tj. rozgniecione banany, jajko, mleko, masło. Następnie dodaj cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Keksówkę natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Zalecamy pieczenie w funkcji grzanie góra-dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Koszt produktów:
• Biedronka: ok. 9 zł
• Dino: ok. 12 zł
• Lidl: ok. 10 zł


Chlebek bananowy fit

Składniki na 1 keksówkę:

  • 3 dojrzałe, rozgniecione widelcem banany
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (dostępna m.in. w sklepie Carrefour online, gdy chcesz zrobić zakupy bez wychodzenia z domu!)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Dokładnie wymieszaj składniki mokre, a następnie dodaj suche. Keksówkę natłuść masłem bądź wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C w trybie grzanie góra-dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Koszt produktów:
• Biedronka: 17 zł
• Dino: ok. 19 zł
• Lidl: ok. 16 zł


Czekoladowy chlebek bananowy

Składniki na 1 keksówkę:

  • 3 dojrzałe, rozgniecione widelcem banany
  • 2 jajka
  • 120 gramów cukru lub innego słodzidła (np. erytrytol)
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 100 gramów czekolady deserowej (lub czekoladowe groszki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wymieszaj mokre składniki i dodaj suche. Całość dokładnie wymieszaj ręcznie, mikserem lub blenderem. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy. Keksówkę natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ustawiając na tryb grzanie góra-dół. Piecz ciasto bananowe przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Koszt produktów:

• Biedronka: 18 zł
• Dino: ok. 21 zł
• Lidl: ok. 18 zł

przepis na chlebek bananowy
https://www.pexels.com/

Ciasto bananowe – wskazówki, o których warto pamiętać

  • Chlebek bananowy jest świetny do mrożenia – warto pokroić go w plastry, zapakować w woreczek do mrożenia i rozmrozić, gdy najdzie Cię ochota lub odwiedzą niespodziewani goście.
  • Chlebek bananowy można jeść jak ciasto, ale też zrobić z niego pyszne grzanki (szczególnie, gdy ma już kilka dni).
  • Z czym jeść chlebek bananowy? Samodzielnie albo z ulubionymi, słodkimi dodatkami. Możesz posmarować go masłem czy Nutellą, nałożyć domową konfiturę, wykorzystać ulubiony dżem lub inne smarowidło – np. masło orzechowe lub różnego rodzaju pasty smakowe.
  • Przeglądając gazetkę Biedronki trafiłeś na promocję na banany, ale nie masz w planach pieczenia? Nie szkodzi. Im bardziej dojrzałe banany do ciasta, tym lepiej. Poza tym pamiętaj, że banany po obraniu ze skórki możesz zamrozić i zawsze mieć w zanadrzu!
  • Chlebek bananowy możesz modyfikować wedle własnych upodobań smakowych. Będzie doskonały z dodatkiem przypraw korzennych (np. cynamonu i imbiru), skórką pomarańczową, suszonymi owocami (np. śliwki, rodzynki, morele), a nawet świeżymi czy mrożonymi owocami (np. wiśnie, borówki, owoce leśne).

Szukasz innych inspiracji kulinarnych, modowych lub prezentowych? Zajrzyj na blog Gazetkonosz.pl, gdzie regularnie publikujemy ciekawe treści dla naszych czytelników!

Jak zrobić chlebek bananowy? Ile zapłacisz za produkty w poszczególnych sklepach?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Post navigation