Upały nie sprzyjają gotowaniu. Latem przeważnie nie ma się też zresztą apetytu na ciężkie, tłuste dania. Smaczniej i zdrowiej będzie przygotować sobie coś pysznego, a przy tym lekkiego i zdrowego! Co najlepiej zjeść sobie na letni lunch?

1. Przepisy na lunch – co warto przygotować latem
2. Jak przygotować szybki lunch na lato?
3. Letni lunch w pracy

Przepisy na lunch – co warto przygotować latem

Latem przede wszystkim warto korzystać z warzyw i owoców sezonowych. Jest to nie tylko zdrowe, ale też i tanie – w hipermarketach często można je kupić w promocyjnych cenach. Postaw także na cytrusy – kwaskowate owoce wspaniale smakują i skutecznie orzeźwiają. Dobrym pomysłem na lunch będą więc sałatki – warzywne, ale też i owocowe. Nie ma przecież chyba prostszego dania niż sałatka owocowa. Wystarczy umyć, obrać i pokroić kilka ulubionych owoców – i gotowe! Łączyć można je zupełnie swobodnie, wedle własnego uznania.

Z sałatkami warzywnymi jest podobnie. Do gotowego mixu sałat lub porozdzieranych liści sałaty lodowej można dodać wybrane warzywa – pomidory, ogórki, cebulę, paprykę, oliwki itp. Całość wystarczy lekko oblać oliwą i przyprawić ulubionymi przyprawami lub gotowym dressingiem sałatkowym.

Jeśli obawiasz się, że nie nasycisz się samą sałatką, możesz zjeść ją z kromką pełnoziarnistego pieczywa, lub zawinąć ją w pełnoziarnisty placek – jako tortillę. Do sałatki owocowej możesz natomiast dodać kilka ciasteczek zbożowych lub wafelki ryżowe. Wszystkie produkty znajdziesz w gazetce biedronki.

Jak przygotować szybki lunch na lato?

Przygotowanie lunchu nie musi wcale długo trwać. Latem zresztą nikt nie chce tracić wolnego czasu i pięknej pogody w kuchni. Jak więc najszybciej przygotować lekki, letni lunch? Krojenie warzyw i owoców nie trwa długo, można je także pokroić w większej ilości, a resztę schować do lodówki na następny dzień. Nawet jeśli nie wykorzysta się je do sałatki, można ich użyć do innego dania.

Świetnym i szybkim pomysłem na letni lunch są też koktajle warzywne i owocowe. Truskawki, maliny, borówki i banany można zmiksować razem z mlekiem, jogurtem naturalnym, albo po wegańsku – z sokiem jabłkowym. Obecnie gazetka lidl przedstawia świeże owoce i warzywa i jeśli mamy na nie ochotę to, można zmiksować np. marchewkę, szpinak, jarmuż, buraki itp. W połączeniu z sokiem jabłkowym lub ananasowym, nawet potencjalnie najdziwniejsze połączenie okaże się pyszne. I jakie zdrowe!

Letni lunch w pracy

Lunch zabierany do pracy latem powinien być szczególnie przemyślany. Nie wszystkie produkty dobrze znoszą upał i nie na wszystkie ma się ochotę. Dobrym pomysłem, bo tanim i zdrowym, będzie przygotowanie sobie pudełka z pokrojonymi, ulubionymi warzywami – porem, marchewką, ogórkiem, pomidorem itp. Wystarczy odrobina oliwy lub przypraw i możesz chrupać ze smakiem. Tak samo możesz przygotować sobie owoce. Może warto wziąć jedno i drugie?

W termosie lub specjalnej butelce warto zabrać ze sobą przygotowany w domu koktajl owocowy. Można śmiało przygotować go wieczór wcześniej i przechować w lodówce, by rano nie mocować się z blenderem. Jeśli zaś nie przepadasz za koktajlami – wyciśnij sok z pomarańczy!

Posiłki oparte na owocach i warzywach możesz bardzo swobodnie urozmaicać. Warzywa możesz zawijać w tortille, owoce – w ciasto francuskie. Wafle ryżowe czy odrobina pełnoziarnistego pieczywa czy makaronu również wzbogaci twój posiłek. Świetnym dodatkiem będą także bardzo zdrowe kasze!

Letni lunch powinien być lekki i zdrowy. Latem większość z nas dba o linię i o zdrowie. Nieprzekonanych powinien zachęcić fakt, że jest to dieta również łatwa i tania. Latem ogromny wybór warzyw i owoców często znaleźć można na korzystnych promocjach w największych marketach. By być z nimi na bieżąco, zajrzyj na stronę 
www.gazetkonosz.pl.

Letni lunch – poznaj najlepsze propozycje od gazetkonosz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Post navigation